Hoe doe ik het?

name itBij een liefdeskiekje heeft het koppel een bepaalde verwachting. Ze willen dat hun liefde zichtbaar wordt op de foto. Dit betekent dat ze hun liefde moeten laten zien en uitdrukken op het moment dat ik de foto maak. De juiste setting is dus essentieel. Wat past bij hen?

Bij een afspraak voor een liefdesshoot vraag ik het koppel altijd deze vraag. Ze vertellen mij dan wat hun verwachting is van de foto’s. Ik vraag dan door. Is er een plek die veel voor jullie betekent? Welke plek (redelijke in de buurt en goed bereikbaar) vinden jullie mooi of indrukwekkend? Waar hebben jullie elkaar de eerste kus gegeven? Enzovoort. Met deze vragen probeer ik een locatie te achterhalen die veel voor het koppel betekent. Op deze locatie voelt het koppel zich namelijk op hun gemak. Door de speciale betekenis, stellen ze zich emotioneel open. Dit zal zichtbaar zijn op de foto’s.

Tijdens een fotoshoot is het de bedoeling dat ze elkaar aankijken, naar elkaar lachen en er gelukkig uitzien. Dat is toch wat iedereen verwacht bij liefdeskiekjes. Sommige koppels of personen hebben niet dit spontane in zich. Sommige personen voelen zich bijvoorbeeld aan het begin een beetje ongemakkelijk. Het is mijn taak als fotograaf om deze ongemak volledig weg te nemen, want anders beïnvloedt dit de foto negatief. Dit doe ik door ontzettend veel positiviteit uit te stralen en de personen die ik fotografeer op hun gemak te stellen. Bijvoorbeeld door veel complimentjes te geven, te lachen, gek te doen of persoonlijke en directe vragen te stellen.

Een vraag die altijd werkt om een man op zijn gemak te stellen, is: ‘Is je partner niet super mooi?’ De reactie is altijd een hele lieve lach op ieders gezicht. Bij een vrouw zeg ik heel brutaal ‘Wat is het toch een lekker ding’. Zo heb ik nog meer van dit soort vragen in mijn hoofd zitten. Veilig opgeslagen. Ik haal deze vragen eruit bij de juiste situaties. Ze werken altijd. Het mooie aan deze directe vragen is de reactie van de personen die ik fotografeer. Deze reactie is altijd op hun gezicht af te lezen. Dit is meer dan duizend woorden waard. Dat is natuurlijk mijn intentie, maar ook hetgeen waarvoor ze me eigenlijk vragen. Ik moet hun ziel vastleggen op de plaat.